• Novinky

            • Oznámenie pre rodičov detí MŠ

            • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Bohdanovce nad Trnavou oznamuje rodičom detí MŠ, že z dôvodu nízkeho záujmu zákonných zástupcov o prevádzku materskej školy a z prevádzkových dôvodov bude prevádzka MŠ 

              prerušená dňa 31.10.2022 /pondelok/.

              Nástup detí do MŠ je 02.11.2022 /streda/. 

                                                                                                                                        vedenie školy

            • Upozornenie pre rodičov - pedikulóza

            • Žiadame všetkých rodičov detí o kontrolu vlasov.

              Rodičov detí, u ktorých sa vyskytla pedikulóza (zavšivavenie) informujeme:

                   Každoročne existuje obdobie, kedy sa u detí môže objaviť pedikulóza – zavšivavenie. V kolektíve detí sa najčastejšie objavuje voš detská (hlavová). Šíri sa:

               

              • pri priamom kontakte, najmä v kolektívoch ako je rodina, škola, školské zariadenia, ale aj pri hre,
              • prostredníctvom rôznych predmetov, napr. hrebeňov, pokrývok hláv, uterákov, šálov, odevov.  Ak sa napr. voš dostane na golier odevu, je možný prenos na iné ošatenie v šatniach.

              Väčšie riziko infekcie hrozí deťom a osobám s dlhými vlasmi.

                   Voš žije vo vlasovej časti hlavy, je 2-4 mm dlhá. Samičky kladú denne 3-4 vajíčka (hnidy) ku koreňom vlasov. Voš sa živí krvou človeka, po bodnutí vznikajú tmavočervené škvrny, ktoré nepríjemne svrbia. Charakteristickým miestom nálezu hníd je najmä časť hlavy za ušami a zátylku.

               Problémom je i to, že voš dokáže prežiť aj v chlórovanom bazéne a odoláva aj bežným chemikáliám či šampónom.

              Prevencia

              Vyhýbať sa kontaktu s možnými kontaminovanými predmetmi, ako sú klobúky, čiapky, šály, hrebene, kefy na vlasy, bielizeň (posteľná, uteráky), koberce, žinenky a ďalšie predmety, s ktorými hlava prišla do styku.

              Liečba

              Pri likvidácii vší a hníd je nutné hrebene a kefy dezinfikovať na jednu hodinu, napr. 2 % prípravkom lysol, osobnú a posteľnú bielizeň je potrebné vyprať pri vysokých teplotách alebo postriekať insekticídnym prípravkom. Je potrebné obmedziť kontakt s kolektívom a okolím. 

              Aby bola liečba účinná, je potrebné zabiť vši i hnidy. Liečbu je potrebné zopakovať v priebehu niekoľkých dní podľa druhu použitého prípravku.

              Prípravky voľne dostupné v lekárni: vlasový gél Devos, Neemoxan – kondicionér alebo Hedrin roztok, Deparol, Diffusil H spray (pôsobí súčasne aj na hnidy), šampón Parasidose.

                   V prípade, že pani učiteľka zistí ráno alebo v priebehu dňa, že dieťa je zavšivavené, príjme také opatrenia, aby dieťa nedošlo do kontaktu s ďalšími deťmi až do príchodu zákonných zástupcov, ktorí si dieťa prevezmú.

              Rodič doma zaistí zneškodnenie lezúcich vší a hníd. Dieťa zostáva v domácom prostredí minimálne 3 po sebe nasledujúce dni. Po odstránení vší a hníd je možný návrat dieťaťa do kolektívu triedy.

              Pokiaľ rodičia nezabezpečia dezinfekciu, nebude možný opätovný návrat dieťaťa do kolektívu a škola bude kontaktovať príslušný úrad. Škola rodičom odporúča, aby oblečenie dieťaťa prali pri vyšších teplotách a menili častejšie posteľnú bielizeň.

              Dezinfekciu je potrebné vykonať podľa návodu dezinsekčných prostriedkov až do úplného vyničenia parazitov.

              Dôležitá je prevencia – častá kontrola hlavy dieťaťa.

               

            • Nátierkový deň v 4.A

            • V 4.A si deti počas pracovného vyučovania vyskúšali svoje zručnosti a urobili si Nátierkový deň. Celý týždeň si prinášali plody zo záhradiek, ktoré následne zúžitkovali pri príprave zdravých pochúťok. Keďže ich bolo veľa, rozdelili sa na dve skupiny. Deti si pomáhali krájaním mrkvy a cesnaku, miešaním, natieraním a zdobením. Pripravili dva druhy nátierok – Mrkvovú a Cesnakovú. Deti sa veľmi tešili, keď mohli nakoniec všetko ochutnať, a prázdne tácky svedčili o tom, že im naozaj chutilo.

               

            • Skvelá beseda so spisovateľom a hudobníkom Braňom Jobusom

            • V utorok 18.10. pred 10.00 h zaparkovala pred našou základnou školou motorka hudobníka, speváka a predovšetkým spisovateľa kníh pre deti, Braňa Jobusa z Vrbového. Deti čakalo podujatie Knihy Jobusove a stretnutie s týmto charizmatickým človekom. Braňo Jobus rozprával o svojich knižkách pre deti, pozitívnom prístupe k životu i snoch, ktoré už stihol splniť, nielen sebe ale aj iným. Rozprávanie tradične striedali hudobné vstupy, v ktorých priestor získali hlavne pesničky viažuce sa k jeho rozprávkam. Záverečná autogramiáda a fotenie bolo príjemným vyvrcholením celého programu, ktoré sa nieslo v pohodovej a veselej atmosfére. Myslíme, že mnohé deti spisovateľ očaril, rovnako ako spisovateľa očarili deti našej základnej školy.

              Presvečte sa samy v albume Skvelá beseda so spisovateľom a hudobníkom Braňom Jobusom.

            • Dopravné značky v 3.A

            • V piatok 14.10. sa vybrali tretiaci do ulíc našej obce. Témou dňa bola bezpečnosť na cestách. Obliekli si výstražné vesty a zo žiakov sa premenili na chodcov, účastníkov cestnej premávky. Snažili sa nájsť čo najviac dopravných značiek. A tých bolo na prekvapenie viac, ako si mysleli. Našli jednosmerky, slepé ulice, hlavné aj vedľajšie cesty, zákaz vjazdu, státia i zastavenia. Jednu výstražnú značku, ktorá upozorňuje na našu školu si aj odfotili do albumu. A aká značka na ceste chýbala? Pozor, kačky! Tie, keď prechádzajú po moste, na pravidlá cestnej premávky nedbajú. 😊Pozrite v albume :Dopravné značky v 3.A.

            • Krúžok Veselá veda - oznam

            • Vážení rodičia,

              koordinátorka krúžku Veselej vedy p. Mgr. Ingrid Lenivá oznamuje rodičom žiakov, ktorí prihlásili svoje deti na tento krúžok, že prvý krúžok bude 21.10.2022 /piatok/ v čase od 13:15 - 14:15 hod., ale niekedy sa môže bádanie o 5 – 10 minút predĺžiť.

              Družinové deti si vyzdvihne z družiny koordinátorka krúžku. Deti, ktoré družinu nenavštevujú prosíme, aby aspoň 5 minút pred začiatkom krúžku čakali pri vstupe do budovy školy.

              Odporúčame staré tričko alebo pracovný plášť, ostatné pomôcky zabezpečuje Veselá veda.

              Veľmi sa tešíme na spoločné experimentovanie a bádanie s Vašimi deťmi. Budeme veľmi radi za Vašu spätnú väzbu a správu, ako sa deťom krúžok páči.

              Pekný a veselý deň,

              Mgr. Ingrid Lenivá

              Koordinátor

              Veselá veda o.z.

              E: ingrid@veselaveda.sk

              M: +421944498727

            • Usmejte sa! Dnes je Svetový deň úsmevu :)

            • Každoročne pripadá na prvý októbrový piatok svetový deň úsmevu. Jeho zakľadateľom je tvorca obľúbeného smajlíka, Harvey Richard Bail. Tento deň sa oslavuje od roku 1999 ako symbol šťastia a dobrej vôle. Veselé tváre žiakov a ich obrovské úsmevy sme zvečnili na fotografii. A prečo sa usmievať? Povieme aj Vám! Úsmev nič nestojí a dokáže robiť zázraky. Je najlepším liekom na boľavú dušu. Uvoľňuje situáciu a napätie, prináša úľavu a radosť , obmäkčuje a svedčí každému. Má pozitívny vplyv na zdravie i okolie, pomáha nadväzovať priateľstvá a kontakty.