• Novinky

            • Nebezpečné výzvy - informácia z KR PZ v Trnave

            • Polícia Slovenskej republiky UPOZORŇUJE NA NEBEZPEČNÉ VÝZVY, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami.

              Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve.Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene. Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach.DETI SI NEUVEDOMUJÚ NÁSLEDKY. Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť. Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou.

              POLICAJNÁ PREVENCIA A RODIČIA -apeluje sa preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. 

            • Deň Zeme 2022

            • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach zabrániť znečisteniu. Naši žiaci si rôznymi aktivitami a zbieraním odpadkov v našej obci tento deň pripomenuli a užili. Viac fotoalbum Deň Zeme 2022.

            • Voľné pracovné miesto - oznam

            • Základná škola s materskou školou Bohdanovce nad Trnavou hľadá záujemcov na voľné pracovné pozície od 24.8.2022 :

               Učiteľ/ učiteľka 1. stupňa ZŠ 

              - plný pracovný úväzok

              - kvalifikovanosť podmienkou 

              Bližčie informácie v sekcii Viac - Pracovné ponuky. 

               

            • Uvoľnenie opatrenia v súvislosti s COvid - 19

            • Vážení rodičia,

              vzhľadom na zlepšujúci sa vývoj epidemickej situácie COVID-19 Vám oznamujeme, že od štvrtka 21. apríla 2022 sa zmiernia opatrenia v oblasti prekrytia dýchacích ciest .

              Na základe Vyhlášky ÚVZ SR č. 32/2022, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, sa ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest  použitím respirátora / rúška v spoločných priestoroch školy a školského zariadenia.

              Ď A K U J E M E, že ste to spolu s nami vydržali do konca. 

                                                                                                                                 vedenie školy a celý kolektív školy

            • Zápis do 1. ročníka

            • Dňa 8.4. 2022 sa v našej škole konal Zápis do 1. ročníka. Budúcich prváčikov si pani učiteľky preskúšali, a ak všetko zvládli, za odmenu si zobrali darčeky, ktoré pre nich vyrobili naši žiaci. Predškoláci, ktorí k nám prišli boli šikovní. Už sa na nich tešíme v septembri.  Viac fotoalbum Zápis do 1. ročníka.

            • Beseda so spisovateľkou O. Kohútikovou

            • Dňa 6.4.2022 do našej školy zavítala spisovateľka O. Kohútiková, ktorá oboznámila žiakov s vlastnou tvorbou kníh pre deti. Porozprávala čo všetko musí urobiť, aby jej kniha vznikla. Napísala 17 kníh a na dvoch knihách pracuje. Ukázala žiakom krásne ilustrácie, ktoré si vytvára sama. Deti mali možnosť pýtať sa, čo ich zaujíma a na záver si mohli zakúpiť knižky. Viac fotoalbum Beseda so spisovateľkou O. Kohútikovou.

            • Marec- mesiac kníh

            • Ani tento rok sme si nezabudli pripomenúť mesiac, ktorý je venovaný knihám. Žiaci 1. ročníka počas celého mesiaca čítali svoju obľúbenú knižku, o ktorej následne vypracovali krásne plagáty a projekty. Navzájom si knižky predstavili a porozprávali o čom ich obľúbená kniha bola. Žiaci 4. ročníka napísali dej knihy, ktorú prečítali a nakreslili ako podľa nich vyzerá ilustrátor knihy. Viac fotoalbum Marec- mesiac kníh.

            • Svetový deň vtáctva

            • Prvý apríl sa spája so žartami, ale v kalendári environmentalistu je 1. apríl Svetovým dňom vtáctva. Prvoaprílová ochranárska tradícia sa zrodila ešte v časoch rakúsko -uhorskej monarchie. Založil ju slovenský prírodovedec Otto Hermann.

              Žiaci 4. ročníka sa oboznámili s tým, že sa aj takýto deň oslavuje. Pozreli si prezentáciu, vytvorili krásne búdky s vtáčikmi, na hodine čítania si prečítali báseň so zvukmi vtákov a nakoniec sa snažili identifikovať vypočuté zvuky vtákov. Niektoré spoznali hneď, iné boli náročnejšie. Viac fotoalbum Svetový deň vtáctva.

            • Deň vody- 22.marec

            • Dnešný deň si žiaci v škole v rámci vyučovania, ale i školského klubu detí pripomenuli Deň vody formou rôznych aktivít - prezentáciou, tvorbou kvapiek, jazierka s rybičkami, plagátov, zoznámili sa s kolobehom vody v prírode a čističkou vôd. Vypĺňali i tematické pracovné listy na jednotlivých vyučovacích hodinách. Viac fotoalbum Deň vody- 22.marec.

            • Zápis do 1.ročníka

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Bohdanovce nad Trnavou v zmysle znenia VZN obce Bohdanovce nad Trnavou č.73/2021 o určení miesta a času zápisu dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Bohdanovce nad Trnavou oznamuje rodičom

              Zápis žiakov do 1.ročníka na školský rok 2022/2023 ​​​​​​​

              narodených od 01.09.2015 do 31.08.2016 a detí s pokračovaním plnenia povinného predprimárneho vzdelávania sa uskutoční v priestoroch Základnej školy s materskou školou Bohdanovce nad Trnavou dňa:

              08.apríla 2022 / piatok / od 14,00 do 17,30 hod.

              s osobnou prítomnosťou detí za dodržania sprísnených hygienických opatrení ( respirátor u zákonných zástupcov – odstup – ruky ). Dokumenty potrebné k zápisu sú dostupné na web stránke školy v sekcii O škole – zápis do 1.ročníka

              / žiadosť rodiča o navštevovaní do ZŠ, Prihláška dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole, Súhlas druhého zákonného zástupcu o zapísaní dieťaťa do ZŠ, záväzná prihláška na náboženskú výchovu/etickú výchovu, záväzná prihláška do školského klubu detí /ak je záujem/,

              záväzná prihláška na stravu v ŠJ /ak je záujem/.

              V prípade pokračovania povinného predpirmárneho vzdelávania treba priniesť:

              Žiadosť o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania, Informovaný súhlas o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania , vyjadrenie Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, Potvrdenie od pediatra/.

              Zákonný zástupca je povinný nahlásiť, ktorý z povinne voliteľných predmetov - Náboženská výchova alebo Etická výchova - bude dieťa navštevovať, záujem o Školský klub detí a záujem o stravovanie v ŠJ v prípade záujmu.

              Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predloží aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie na základe diagnostického vyšetrenia.

              Vyplnené a podpísané dokumenty treba priniesť na zápis, aby sme sa nezdržiavali vypisovaním. Vyplnená žiadosť a prihláška je podpísaná oboma zákonnými zástupcami. Zároveň Vás žiadame o vyplnenie elektronickej prihlášky na web stránke školy v hornej lište „Elektronická prihláška ZŠ“.

              Pri odovzdaní spomínaných dokumentov  treba predložiť:

              • občiansky preukaz zákonného zástupcu, ktorý dieťa zapisuje,
              • rodný list dieťaťa
              • prípadne iné dokumenty preukazujúce právo zákonného zástupcu a podeti_obr..jpgdobne
              • 20 eur na nákup školských pomôcok do 1.ročníka

              ​​​​​​​​​​​​​​Mgr. Lucia Plaštiaková, riaditeľka školy

                                                                                             

            • Karneval 2022

            •                                                              "Poďte rýchlo všetci k nám,

                                                                              máme tu dnes karneval."

              Posledný deň pred jarnými prázdninami patril "Fašiangovej veselici- Karnevalu." V jednotlivých triedach si zorganizovali tento deň a spestrili súťažami či tancom. Masky žiakov boli zaujímavé, každý odprezentoval masku, ktorú stvárňoval. Niektorí si vytvorili vlastné masky, ktoré mali veľký úspech. Veď posúďte sami, aký krásny deň zašili naši žiaci. Viac fotoalbum Karneval 2022.

            • Pokyny rodičom od 25.2.2022 podľa školského semaforu

              • Školy sa riadia aktualizovaným školským semaforom zo dňa 25.2.2022 na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva č. 26/2022 z 23.2.2022.
              • Karanténa sa neaplikuje pri kontakte s pozitívnym spolužiakom v triede, pokiaľ sa u neho neprejavujú klinické príznaky ochorenia. Žiaci nosia respirátor/rúško po dobu 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou v triede i v spoločných priestoroch školy /chodby, toalety/. Učia sa prezenčne. V izolácii zostáva iba pozitívna osoba. Po izolácii / pri návrate do školy / nosí respirátor po dobu 5 dní. 
              • Karanténa  je 5 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.
              • Koniec karantény: po 5 dňoch pri bezpríznakovom priebehu. V prípade príznakov je treba kontaktovať lekára. Lekár nevydáva potvrdenie o ukončení karantény.


              Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá je:

              • Kompletne očkovaná a zároveň má posilňovaciu dávku alebo
              • Kompletne očkovaná alebo
              • Ktorá prekonala Covid-19 v období pred nie viac ako 180 dňami,
              • Žiakom, ped. zamestnancom školy, pokiaľ k úzkemu kontaktu došlo v rámci školy a neprejavuje klinické príznaky ochorenia Covid – 19. Tieto osoby sú povinné mať 10 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci v škole môžu respirátor nahradiť rúškom. Všeobecný lekár pre deti a dorast nevydáva potvrdenie o výnimke z karantény.
              • Ak žiak spĺňa výnimku z karantény, rodič informuje školu prostredníctvom Edupage a potvrdením „Oznámenia o výnimke z karantény“ viď. Príloha.
              • Na škole odporúčame povinnosť nosenia rúšok v triedach. Nosenie rúšok v spoločných priestoroch (povinnosť nosiť po izolácii respirátor) je povinné. Žiaci musia mať k dispozícii náhradné rúško.
              • Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v MŠ, osoby so závažnými poruchami autistického spektra či ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, ako aj pre pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí týchto žiakov vzdelávajú.
              • Rodičia žiakov, ktorí prejavili záujem pri opätovnom prieskume v mesiaci február, majú  k dispozícii samotesty. Dôrazne ich vyzývame, aby pred nástupom do školy po jarných prázdninách žiakov otestovali a výsledok zadali do Edupage v časti  Oznámenie o výsledku testu. Je to potrebné pre vykazovanie už minutých testov pre ministerstvo školstva.
              • Zároveň žiadame i tých rodičov, ktorí si neobjednali samotesty, aby si pred nástupom do školy otestovali svoje deti a výsledok nahlásili triednej pani učiteľke smskou, mailom a nie do Edupage, nakoľko si ich neobjednali. V tomto smere ďakujem za pochopenie a vykonanie samotestovania.
              • Pred nástupom do školy po prázdninách  je potrebné u všetkých žiakov zadať do Edupage „Vyhlásenie o bezpríznakovosti.“ I po prerušení dochádzky do školy viac ako 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní.
              • Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je povolený po predložení „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti návštevníka“ viď. Príloha.

              Prosíme rodičov, aby  nahlasovali cez Edupage výsledok samotestov.  

              Dôvod: Objednávať samotesty sa môžu pri 50% hlásení vykonaných samotestov. Ak túto podmienku nesplníme, testy nemožno objednávať.

              Ďakujeme za pochopenie a spoluprácu.

              Mgr. Lucia Plaštiaková, riaditeľka školy

              Prílohy: Skolsky_semafor_od_25.2.2022.pdf

              Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti(1).docx

              Oznamenie_o_vynimke_z_karanteny(1).docx

              Pisomne_vyhlasenie_navstevnika_o_bezpriznakovosti.docx

              Oznam_pre_vstupujuce_osoby_do_objektu.docx

            • Prosba rodičom detí a žiakov

            • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Bohdanovce nad Trnavou žiada zákonných zástupcov detí, aby v prípade akýchkoľvek príznakov /napr. bolesť hrdla, bolesť brucha, črevné problémy,zvracanie,  bolesť hlavy/ a zmeny zdravotného stavu nechali dieťa alebo žiaka v domácom prostredí do pominutia príznakov. Prosíme Vás neposielajte deti a žiakov do školského kolektívu. Ďakujeme za pochopenie.

              vedenie školy

            • 2% dane - ZŠ

            • Vážení rodičia a priatelia našej školy, dovoľujeme si Vás požiadať o poukázanie 2% z Vašich daní:

              IČO: 37991817

              Obchodné meno (názov): Rodičovské združenie pri Základnej škole 1.- 4. ročník s materskou školou 

              Ďalšie informácie nájdete i v záložke v hornom menu: "O škole - 2%dane  - 2% dane pre ZŠ" , tu nájdete i predvyplnené tlačivo : Vyhlásenie o poukázaní dane 2021.

              Vyplnené tlačivo spolu s potvrdením o zaplateni daní od Vášho zamestnávateľa môžete poslať/zaniesť do konca apríla 2022 na Daňový úrad do podateľne alebo obe tlačivá priniesť priebežne do školy.

              Ďakujeme za Vašu pomoc

            • Nová aktualizácia tlačív

            • Vážení rodičia,

              dávame do pozornosti nové tlačivá, ktoré MŠVVaŠ SR opätovne aktualizovalo v dokumente "Školský semafor": Skolsky_semafor_-_verzia_4._februar.pdf Tu nájdete prehľad o dĺžke prípadnej karantény, postupu pri výskyte ochorenia či úzkeho kontaktu, a iných osobitostí.

              Vyberáme hlavné:

              Rodič po ukončení domácej izolácie svojho dieťaťa môže predložiť škole, školskému zariadeniu a pri mimovyučovacích aktivitách „Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu na ochorenie COVID-19 a o absolvovaní izolácie“ (Príloha č. 4a). Na základe tohto čestného vyhlásenia bude mať žiak výnimku z karantény v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách v prípade, že príde do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19.  Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.  Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

              Postup pri náhrade mzdy v súvislosti s ochorením COVID-19

              Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov rodič môže zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk/sluzby/ziadosti-o-ocr alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká. V prípade potreby zabezpečenia starostlivosti o dieťa tak rodič môže čerpať dovolenku alebo sa dohodnúť so zamestnávateľom na práci z domu (home office).

               

              V prípade, že žiak neprejavuje príznaky ochorenia počas celého trvania karantény, rodič žiaka nemusí kontaktovať všeobecného lekára. V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič žiaka alebo zamestnanec telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára.

              Žiak po návrate z izolácie necvičí na telesnej a športovej výchove (nevykonáva fyzickú aktivitu) v priebehu 5 dní, počas ktorých má nosiť respirátor FFP2 (poprípade môže byť respirátor nahradený rúškom). Je dôrazne odporúčané, aby tento žiak mal po ukončení izolácie 10 dní pokojový režim a postupný návrat k fyzickej aktivite z dôvodu dostatočného zotavenia po prekonaní ochorenia COVID-19.

              V našej ZŠ platí:

              Dištančná forma vzdelávania na základe personálnych možností školy je v triede, v ktorej sa vyskytol žiak pozitívny na ochorenie COVID-19 a trieda musí ísť do 5-dňovej karantény. 

              Aktualizované tlačivá: 

              Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_-_od_4.2..pdf

              Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_pre_navstevnika_-_od_4.2..pdf

              Oznamenie_o_vynimke_z_karanteny_-_od_4.2..pdf

              Cestne_vyhlasenie_o_pozitivite_AG_testu_a_izolacii_-_od_4.2..pdf (nové tlačivo)

            • Pokyny pre rodičov žiakov ZŠ a detí MŠ od 10.01.2022

            • Vážení rodičia,

              vítame Vás v Novom kalendárnom roku 2022 a želáme Vám i Vašim blízkym pevné zdravie, veľa šťastia, spokojnosti a úspechov po celý nový rok. 

              Radi by sme Vás informovali o návrate žiakov a detí do ZŠ s MŠ po vianočných prázdninách:

              • Školy  a školské zariadenia sa otvárajú 10. januára 2022.
              • Školy sa budú riadiť školským semaforom. V prípade pozitivity môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa uzatvoriť príslušnú triedu, ktorá ide do karantény (bod 3. rozhodnutia z 1.9.).
              • Na škole budú podľa platnej vyhlášky ÚVZ stále povinné rúška /žiaci musia mať k dispozícii náhradné rúško/. Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v MŠ, osoby so závažnými poruchami autistického spektra či ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, ako aj pre pedagogických a odborných zamestnancov, ktorí týchto žiakov vzdelávajú. Všetky informácie nájdete v príslušnej vyhláške ÚVZ vo vestníku vlády.
              • Rodičia, ktorí prejavili záujem ešte pri opätovnom prieskume v mesiaci december, majú  k dispozícii samotesty. Dôrazne ich vyzývame, aby pred nástupom do škôl otestovali žiakov a aby sa žiaci otestovali v prvý týždeň 2x do týždňa t.j. pondelok a štvrtok. Výrazne žiadame rodičov, aby výsledok objednaných samotestov  vždy zadávali do Edupage v časti  Oznámenie o výsledku testu. Je to potrebné pre vykazovanie už minutých testov pre ministerstvo školstva.
              • Zároveň žiadame i tých rodičov, ktorí si neobjednali samotesty, aby si pred nástupom do školy otestovali svoje deti a výsledok nahlásili triednej pani učiteľke smskou, mailom a nie do Edupage v časti Hlásenie výsledku testu, nakoľko si ich neobjednali. V tomto smere ďakujem za pochopenie a vykonanie samotestovania.
              • Pred nástupom do školy je potrebné u všetkých žiakov zadať do Edupage „Vyhlásenie o bezpríznakovosti.“
              • Zákonní zástupcovia detí z materskej školy, prinesú vyplnené tlačivo  Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti pri odovzdávaní svojho dieťaťa v MŠ. Tlačivo nájdete v prílohe nižšie.

              Prosím, tak ako som uviedla v pokynoch, to čo treba u žiakoch v ZŠ, nahlasujte cez Edupage.

              Ďakujem za pochopenie, ústretovosť, spoluprácu.

              Želám Vám i nám všetkým hlavne pevné zdravie a svojím zodpovedným prístupom, aby sme boli čo najdlhšie v škole. Tešíme sa na Vás milí naši žiaci a deti.

              Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf

               

              Mgr. Lucia Plaštiaková, riaditeľka školy