• Novinky

            • Turistický krúžok:Častický hrad

            •  Turistický krúžok:Častický hrad.

              V sobotu 27.4. žiaci navštívili jeden z najznámejších hradov v našom okolí - Čachtický hrad. Cestu z obce Čachtice si uľahčili a vyviezli sa vláčikom skoro k hradu. Hneď na úvod ich privítal sprievodca v dobovom kostýme a porozprával im o tom, ako hrad vznikol, kto boli jeho majitelia, ako sa žilo v tých dobách na hradoch, ako sa používali mučiarne, dozvedeli sme sa zaujímavosti zo života Alžbety Báthoryovej prezývanej Bátoryčka. Veľmi sa im páčilo aj predstavenie šermiarov, ktorí im ukázali svoje umenie dokonca aj v spomalenom tempe. Cestu dole zvládli už aj pešo, nechýbala im zábava a dobrá nálada.

            • Odkaz pre Mareka

            • Dnes 23.04.2024 sme odovzdali dar pre Mareka. ĎAKUJEME VÁM VŠETKÝM!

               

              Poďakovanie rodičov Mareka: 

              " Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli na liečbu nášho syna Mareka.veľmi si vašu pomoc vážime." -  vyjadrenie otca pri prevzatí daru. 

              Ak sa rozhodnete ešte pomôcť môžete prispieť ľubovoľnou sumou na číslo účtu: SK04 1111 0000 0015 4058 1007. 

              ĎAKUJEME

            • Beseda o zdravej výžive

            •  Beseda o zdravej výžive.

              Zdravie..začína v uvedomení, ako sa správam k svojmu telu. Jedlo nás buď lieči alebo nám škodí. Stále narastajúca konzumácia rafinovaných cukrov vedie u detí k poškodeným zúbkom , k bolestiam bruška, hlavy, k únave alebo k strate chuti do jedla...Z prekysleného vnútorného prostredia sa začína deťom znižovať imunita..a začínajú zdravotné problémy. Cieľom besedy bolo vysvetliť deťom ako sa správne starať o ústnu dutinu, a následne aj o svoje trávenie. Ako si sami môžu skontrolovať, či do svojho tela dávajú potravu, ktorá im prospieva a buduje im zdravý život. A s radosťou môžeme povedať, že zelenina a prírodné cukry im veľmi chutia 🙂.

            • Noc s H.CH.Andersenom

            • Noc s H.CH.Andersenom.

              22.marca 2024 sa žiaci našej škole zapojili do  medzinárodnej akcie zameranej na podporu rozvoja čítania detí Noc s Andersenom. Akcia sa konala na našj škole prvýkrát a mala veľký úspech. Všetci žiaci  sa stretli večer o 17.00 hod., pripravili si v triedach  spacáky na spanie a už o 17,30 hod. v telocvični netrpezlivo čakali na hosťa, ktorý ich  mal navštíviť. A dočkali sa. Prišiel sám pán Andersen. Mali  možnosť položiť mu pár otázok a dozvedieť sa veľa zaujímavostí z jeho života. Potom sa  po triedach rozdelili do tímov. Počas celého večera  mali za úlohu riešiť rébusy ukryté v jeho známych rozprávkach. Následne za každý rébus získali časť kľúča , ktorý ich priviedol do pivnice, kde  ich opäť čakal pán Andersen s truhlicou plnou odmien(kľúčov) od jeho knihy rozprávok, ktorý dostali za vyriešené úlohy. Tento večer žiaci prežili veľa zábavy a odniesli  si veľmi  pekné zážitky.

               

            • Hollého pamätník- obvodné kolo

            • Hollého pamätník- obvodové kolo.

              19.marca sa v Západoslovenskom múzeu v Trnave konalo obvodné kolo recitačnej súťaže Hollého pamätník. Našu školu reprezentovali šikovné žiačky a výherkyne školských kôl: z 3.A Peťka Čavarová a zo 4.A Alicka Kavická. Uspieť sa podarilo Alicke Kavickej, ktorá získala 2.miesto v prednese prózy. Obom dievčatám patrí veľká pochvala. Alicke srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

            • Zápis detí do MŠ

            • Termín podávania žiadostí o prijatie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy pre školský rok 2024/2025 bude

               

              od   6. mája 2024   do 9. mája  2024

               

              06.05. 2024 /pondelok/  v čase od 11:00 –  15: 00

              07.05. 2024 /utorok/  v čase od 10:30 –  12: 30

                                                                 09.05. 2024 /štvrtok/ v čase od 10:30 –  12:30

               

              Na  predprimárne  vzdelávanie sa prednostne prijímú deti:

               

              1. pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné, teda dieťa, ktoré do 31. augusta 2024 dovŕši päť rokov veku.
              2. deti, ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, všeobecného lekára pre deti a dorast s informovaným súhlasom zákonného zástupcu)
              3. trvalý pobyt dieťaťa v obci Bohdanovce nad Trnavou
              4. dieťa vo veku od  troch do šiestich rokov v postupnosti od najstaršieho po najmladšie dieťa
              5. výnimočne možno do materskej školy prijať dieťa mladšie ako tri roky, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a kapacitné podmienky, na predprimárne vzdelávanie nemožno prijať dieťa mladšie ako 2 roky.

              Žiadosť na predprimárne vzdelávanie a potvrdenie všeobecného lekára pre deti a dorast o spôsobilosti dieťaťa navštevovať materskú školu obsahujúcu údaj o povinnom očkovaní dieťaťa, dostanú rodičia pri zápise v materskej škole, príp. na web. stránke školy:  https://skolabohdanovce.edupage.org/a/tlaciva v sekcii O škole - tlačivá.

               

              Žiadosť musí byť podpísaná oboma zákonnými zástupcami!!!

               

              Zodpovedná: Bc. Natália Rábarová                                                Mgr.  Lucia  Plaštiaková 

              zástupkyňa  riaditeľky ZŠ s MŠ pre MŠ                                          riaditeľka  školy

              Kontakt: Tel. :033/5529170                                                                 033/5529116                                                 

               

            • Bit za bitom s MICRO:BITom na hodinách informatiky

            • Bit za bitom s MICRO:BITom na hodinách informatiky.

              Micro:bit je malý vreckový počítač, má univerzálne použitie a okrem informatiky nájde uplatnenie aj v rámci iných predmetov. Najviac skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že je ideálnym prostriedkom, ktorý v deťoch dokáže zapáliť nadšenie pre technológie. Naučia sa tiež zostrojiť množstvo užitočných vynálezov ako napríklad merač krokov, banánové piano, samozavlažovací kvetináč či alarm do svojej izby alebo naprogramovať si vlastné svietiace tenisky.

              Prečo MICRO: BIT? Digitálne technológie nám vedia významne uľahčiť život. Sú všade okolo nás a umožňujú nám pracovať s informáciami. Našou úlohou je naučiť deti s nimi pracovať zmysluplne, skúmať ich, objavovať, vyjadrovať myšlienky a tvoriť. To, ako bude vyzerať Slovensko o 20 rokov totiž záleží práve na novej generácii, ktorá z nových smart technológií dokáže vyťažiť maximum v prospech seba aj celej spoločnosti.

              Žiaci 4. ročníka sa na hodinách informatiky zoznamujú s micro:bitmi, a ako úžasne im to ide posúďte samy, naprogramovali si vlastné svietiace papuče.

            • "Čítajme si" 2024

            • "Čítajme si" 2024.

              20. marca sa 62 žiakov našej ZŠ zapojilo do celoslovenského detského maratónu čítania pod názvom „ČÍTAJME SI...“ 2024 . Je to aktivita Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku chce motivovať deti k čítaniu kníh. Pred čítaním boli žiaci informovaní o činnosti Linky detskej istoty, ktorá pomáha deťom v ťažkých situáciách, aby na to neboli sami. V tento deň si hneď od rána naši žiaci posadali ku knihe a čítali vo svojich triedach, zamerali sme sa na rozprávky známeho spisovateľa H.Ch. Andersena. Každý žiak čítal časť textu, po prečítaní sa zapísal do listiny čitateľov.

              Každá zapojená škola má možnosť získať krásne knižné publikácie, už len šťastnú ruku pri losovaní, aby sa to podarilo práve tej našej.

            • Divadlo OSKAR „O TROCH GROŠOCH“

            • Divadlo OSKAR „O TROCH GROŠOCH“.

              Marec- mesiac knihy sa už tradične v našej škole nesie v duchu rozprávok. Zavítalo medzi nás divadlo OSKAR. Na pódiu sa v podaní Divadla Oskar odohrával príbeh klasickej slovenskej rozprávky Pavla Dobšinského O troch grošoch, v ktorej zvíťazí zdravý úsudok a rozum nad chamtivosťou a zlobou. Na konci rozprávky nebol len zvonec, ale najmä poučenie. Profesionálne výkony hercov, pekné kostýmy, zaujímavá scéna priniesli žiakom príjemný zážitok, dobrú náladu, radosť a smiech.

            • e Twining

            • eTwinning je platforma zameraná na medzinárodnú spoluprácu  s cieľom komunikovať, spolupracovať, rozvíjať projekty, nadväzovať nové priateľstvá, skrátka byť súčasťou Európy.

              Zameriava sa na podporu využívania moderných informačných a komunikačných technológií za účelom vytvorenia partnerstiev

              Jedným z najdôležitejších prvkov je spolupráca medzi učiteľmi, žiakmi, školami. Učitelia z rôznych krajín pracujú spoločne a organizujú činnosti pre svojich žiakov. Majú aktívnu úlohu, komunikujú, zisťujú, robia rozhodnutia, vzájomne sa rešpektujú, komunikujú a učia sa zručnosti 21. storočia.

              Naši slovenskí žiaci mali družbu s Prahou, spolupracovali so žiakmi z českej školy a navzájom sa naučili piesne: "Nanynka" naučili české deti našich žiakov z 1.B a opätovne naši žiaci 1.B naučili české deti pieseň " Mám ručníček mám" v rámci hodiny hudobnej výchovy. 

              Všetci žiaci boli skvelí, páčilo sa im a podarili sa im pekné piesne s pohybom. Takáto medzinárodná spolupráca je výbornou príležitosťou ako si  precvičiť cdzí jazyk a spoznať nových kamarátov. 

              Ďakujeme za príležitosť a spoluprácu.